sobota, prosince 29, 2007

Holt alkohol!

Inu, cas se s casem sesel a stary rok si pomalu podava ruku s novym a gratuluje mu. Ano, je to tak. Je konec roku, venku je zima a cas se nezastavil. Proc by take mel, ze? Mnozi jste si mysleli, ze tento blog ukoncil svou cinnost, tak jako Karel Svoboda svuj zivot - dobrovolne. Nikolivek, tento web svou cinnost neukoncil dobrovolne, protoze ji neukoncil vubec, pouze na cas pozastavil. A nyni, uprostred zkouskoveho obdobi, je cas, aby ozil.

Uvedomil jsem si totiz, ze kolem me existuje mnoho lidi, o kterych je zajimave se zminit. Ano pratele, mate pravdu, jsou to alkoholici.

A jak jsem k tomu vlastne prisel. Ucim se takhle na sedacce narodni hospodarstvi a pritom v ruce drzim sklenku sve oblibene whiskey a zapijim to ginem, aby se nereklo. V tu chvili me napadne spasna myslenka, jake to asi musi byt, kdyz clovek nerozezna, zda pije jeste vodu, ci jiz alkohol. Ano, i takovy jsou mezi nami a nemusime chodit daleko. Staci popojet par stanic autobusem a ocitneme se na Vinici. Je to takova zvlastni osada uprostred luk a stromu. Tam zije osoba prva, kterou chci analyzovat.

Ondrej.
Nedivim se mu, ze propadlu lasce k toxikomanii. Ono prece jen, co clovek muze delat sam a jeste k tomu mezi samymi samotnymi chaloupkami. Takovy clovek se z toho nutne musi zblaznit. Ale to nyni predchazim.
Existuji ctyri skupiny alkoholiku. Bojim se to rici, ale Ondrej patri jiz proplouva ze skupiny druhe do treti. Pojdme se nyni podivat, co na to rika odborny clanek: (tucne jsou oznaceny partie, ktere jsou sledovanemu subjektu(Ondrej) vlastni

Pijácká kariéra má 4 období (vývojové fáze). Každá má své specifické příznaky.

I. počáteční – piják poznal účinek alkoholu jako drogy. Má potřebu zvyšovat dávky alkoholu, aby se dostavily pocity dobré nálady. Alkohol mu „dává, ale nebere.“

II. varovné stadiumčastá podnapilost a opilost. Nikdo (ani piják, ani okolí) neodhadují nebezpečnost častého pití. Opilost je znovu a znovu. Pije častěji, přechází od méně koncentrovaných alkoholických nápojů (pivo) k lihovinám. Spíše nemá okénka. Kdyby piják pil o samotě, byl by nápadný. To si uvědomuje. Hledá společníky, které v budoucnu označí jako „špatnou společnost,“ která ho k pití přivedla.

III. rozhodné stadiumroste tolerance, jsou zde typická okénka (tím se odlišuje od předchozího stadia). Alkohol se dostává z periferie pozornosti do centra. Přestává ovládat alkohol, alkohol již ovládá jeho. Znovu a znovu slibuje sobě a svým blízkým (nejčastěji další den po tom co byl opilý), že již pít nebude a toto permanentně porušuje. Pokud však po delší dobu abstinuje, získá dojem, že ovládá pití. Může to trvat týdny nebo měsíce. Neuvědomuje si, že vlivem častých a opakovaných dávek alkoholu se dostal jeho nervový systém do situace podobné té, kdy škrtnutím zápalky vybuchne celé skladiště trhavin. Pokud začne v této chvíli pít, jeho hranice se ztratí a už nepřestane.

IV. konečné stadium – výrazně snížená tolerance na alkohol závislý se tedy opije častěji (ne z menšího množství alkoholu!). Opíjí se i při nevhodné příležitosti. Pije i několik dní – tzv. tahy. Pije již od rána. Dostavuje se termín DEBAKLU: BEZ ALKOHOLU TO NEJDE A S ALKOHOLEM TAKÉ NE. Tím se uzavírá kruh a může zde pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii (AT středisko).

Kdyz to vezmeme kolem a kolem Ondrej se jiz dostal castecne i do kategorie nejvyssi. Analyzou jsem dospel k nazoru, ze je zde patrny vliv dalsiho subjektu, jekohosi TH z Kyji. Pojdme se podivat, ktere prvky jsou vlastni jemu:

Prvni tri stadia mohu smele preskocit, nebot je zbytecne zvyraznovat vse:
IV. konečné stadium – výrazně snížená tolerance na alkohol závislý se tedy opije častěji (ne z menšího množství alkoholu!). Opíjí se i při nevhodné příležitosti. Pije i několik dní – tzv. tahy. Pije již od rána. Dostavuje se termín DEBAKLU: BEZ ALKOHOLU TO NEJDE A S ALKOHOLEM TAKÉ NE. Tím se uzavírá kruh a může zde pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii (AT středisko).

Jiste jste si vsimli, ze pribylo opilstvi v nevhodne prilezitosti(piti na stedry vecer) a piti od rana(kral vinohradu).

Z teto analyzy lze tedy jednoznacne dovodit, ze my pratele se stali jiz alokoholiky a ze maji velmi negativni vliv na mou osobu. Jen silou me pevne vule jsem jeste schopen dat si zavazek a misto povsechneho piti metly lidstva se posadim na svou sedacku a budu se opijet jen a pouze cistymi, kvalitnimi vedomostmi.

Jeste nez skoncim tento prispevek, chtel bych Vas trochu navnadit na dalsi prispevky, nebot analyza bude pokracovat.

Priste se spolu podivame na jednotlive faze opilosti subjektu v prubehu konzumace alkoholu. Ze sve studie vybiram jen malou cast, kterou okomentji priste:

3‰ a více
únava, ospalost, zvracení, (...) Opilý může zemřít při zcela banálních situacích, které by za střízliva hravě zvládl - např. se může utopit v kaluži vody. Při vysokých dávkách: n(...) inkontinence (pomočení, pokálení), tep slabý, (...)V nejhorším případě (...)


A takhle jednou OH a TH dopadnou: